Gringo 500 Cabin – komfor za 6 osoba


Gringo 500 Cabin main

 

Ne pretjerujući s mjerama manjih obiteljskih brodica, može se dobiti sasvim simpatično plovilo. Na većim plovilima relativno je lako razbacivati se s mjerama i prostorom, no ako je ukupni raspoloživi prostor manji, treba paziti na svaki detalj.

Provjereni trup skladne forme s dobrim kombinacijama malih otpora, dobrim ocjenama na svim testovima i mogućnošću glisiranja s motorom već od 40 KS, posložio je kao baza za brodicu Gringo 500 Cabin. Brodica s kabinom koja tek neznatno nadvisuje profil plovila, u plovidbi stvara mali otpor, kao i vjetrobran koji je u tu svrhu poprilično polegnut prema natrag. Kabina je odrađena minimalistični uzimajući u obzir omjer skladne mjere i odnosa plovila.

Gringo 500 je brodica koja je iz Open verzije doživjela pretvorbu u kabinsku i to uspješno. Iako mala, kabina ove 5 metara duge brodice vrlo je koristan i praktični dodatak.       (iz tiska – Burza nautike, lipanj 2009.)

 

Gringo u otvorenoj izvedbi, kao i u ovoj modificiranoj, kabinskoj, nudi jednostavnost i dobru ergonomiju, ali i moderan dizajn, koji u kombinaciji s ekonomičnom hidrodinamikom trupa predstavlja pravu mjeru za ono za što je ovo obiteljsko plovilo namjenjeno – kratka ljetna krstarenja, rekreativni ribolov i jednostavno uživanje u plovidbi.

Ne pretjerano izdužen pramčani dio ne utječe na otpore u plovidbi, ali zato omogućuje povećanu prostornost kabine u pramčanom dijelu, što za posljedicu ima to da ulaskom na plovilo odnosno stajanjem na pramac ne dolazi do velikog potonuća pramca. Ovo proširenje omogućilo je postavljanje spremišta za opremu za sidrenje i vez na vrhu pramca. Iako poklopac spremišta nije mali, i kada je otvoren zauzima dosta prostora, oko njega ima dovoljno mjesta za kretanje.

Na pramcu je kretanje sigurno zahvaljujući zaštitnoj ogradi. Zbog dimenzija plovila, ograda nije mogla biti  veća, ali je ona bitna, sigurnosna komponenta ipak tu. Sunčalište na pramcu je odrađeno kao prostor na kojemu se može ‘poluleći’.

Poznati po dobroj ergonomiji i uređenju, glavni naglasak stavljamo na funkcionalnost kokpita plovila. Prednji dio, zajedno sa upravljački m dijelom je vjetrobranom zaštićen od udara vjetra u plovidbi. Skiperska sjedalica pomaknuta u desnu stranu ne smeta kretanju, a istovremeno skiperu osigurava dobru preglednost u plovidbi te dostupnost, kako komandne snage smještene na bočnoj stranici, tako i kola kormila. Isto je i s instrument panelom koji je ugrađen na bulb iznad kola kormila. Pod vjetrobranskim staklom smještena su i vratašca za ulazak u kabinu, a mjesta pod vjetrobranom ima i za odlaganje pokoje sitnice. Vjetrobran je izrađen od zaobljenog pleksi-stakla bez dodatnog okvira, ali zadovoljava sve konstrukcijske minimume. Njegova čvrstoća kao i visina omogućavaju, da se u sjedećem položaju, tek neznatno osjeti opstrujavanje zraka.

cabin1

Gringo 500 Cabin nema predviđenu klasičnu sjedalicu paralelnu skiperskoj, već je tome namijenjeno bočno spremište. Dodavanjem umetka, tj laminirane ploče, ovo sjedalo se produžuje i spaja s krmenom klupom, odnosno izlazom na krmenu platformu. Postavljanjem jastuka, to mjesto postaje sunčalištem za još jednu osobu. S postavljenim jastucima, bučna i krmena klupa se povezuju u kutnu klupu. Kada tome dodamo još i stolić na teleskopskoj nozi, salon verzija je gotova. Ploča stola se radi uštede koristi i kao  podnica kabine, tako da je uvijek u uporabi. Koncepcija kokpita bez pretjeranog rasipavanja prostora nudi optimum prostora za obiteljsko blagovanje. Krmena klupa omeđena je s bočnim prolazima prema krmi, a dodavanjem jastuka u prolaze može se pretvoriti u krmeni ležaj preko cijelog krmenog dijela.

Pod krmenom klupom je veliko krmeno spremište, koje zauzima prostor cijelog krmenog dijela. U njegovom produžetku u podnici kokpita, kojem se lako pristupa podizanjem poklopca nalazi se spremnik goriva. Sva spremišta su premazana topcoat-om, a poklopci radi lakšeg podizanja opremljeni hidrauličnim amortizerima. Izlazak na krmenu platformu je iznimno jednostavan i lak. Prolazi su širi čak i od nekih u puno većim plovilima. Dimenzijama 50×50 cm, dva podesta su dovoljna za sve potrebe, od ulaska do izlaska iz mora, pa do eventualne pripreme ješke ili čišćenja ribe.

Sklopive ljestve za izlazak iz mora, postavljene su na lijevu stranu, a sam izlazak iz mora olakšan je rukohvatom. kome ni to nije dovoljno, kao pomoć može poslužiti i bitva za vez. Tajna ovih dimenzija leži u tome da je zdenac, odnosno motorni prostor, maksimalno sužen.

cabin2

Gringo 500 Cabin nudi komfor za dnevnu plovidbu. Višednevni boravak na moru je moguć, jer posjeduje kabinu s ležajem za dvije odrasle osobe i eventualno malo dijete. Kabina je prozračna, za što se brinu krovni prozor i velika vrata, ali i puno svijetla od dva bočna prozora smještena na boku kabine. Unutar kabine, osim kružne klupe, može biti i ležaj s umetnutom podnicom, istom onom koja se koristi kao stolić u kokpitu.Što se tiče spremišta, samo je jedno na raspolaganju, i to ono u vrhu pramca, prostor u bočnim klupama je, umjesto u spremišta, pretvoren u uzgonske komore, koje po statutarnoj certifikaciju moraju biti na plovilu.

U cijelom kompletu se nalazi i tenda koja natkriva cijeli kokpit i koja osim od sunca može zaštititi i od eventualnog ljetnog pljuska. Kako je dimenzijama i istisninom Gringo 500 Cabin vrlo ekonomičan, za pogon, odnosno za kvalitetno glisiranje, dovoljan mu je već i motor snage 40 KS. Ovo je, s obzirom na cijenu gorivo i izvanbrodskih motora i njihovog održavanja vrlo popularno rješenje.

Kada govorimo o glisiranju, radi se o brzinama od 20-ak čvorova pri ekonomičnom radu motora. Pri ovom režimu plovidbe, pravi je užitak raditi sve manevre. Zaokreti su popraćeni naginjanjem, bez proklizavanja i poskakivanja, te bez zapljuskivanja mora u kokpit. Ubrzanje do glisiranja traje vrlo kratko zahvaljujući maloj masi, ali i dobro riješenoj hidrodinamici.

Ukoliko tražite plovilo koje će stati na prikolicu, koje će biti ekonomično što se tiće potrošnje, i koje će zadovoljiti sve ljetne užitke vaše obitelji – tada ste na pravom mjestu. Gringo 500 Cabin se odlikuje visokom kvalitetom izrade te modernim dizajnom, a svi ostali dodati i prepravci su na afinitetima i ukusu budućih kupaca.

 

Gringo 500 Cabin – u kratkim crtama

 • novo plovilo nastalo na bazi Open verzije odličnih maritimnih sposobnosti
 • mogućnost ugradnje motora velikih raspona snage – od 40 ks do 100 ks
 • odlična plovidba – sa motorom od 40 ks i 5 osoba postiže brzinu od 24 nm
 • minimalni cruising režim glisiranja već na 17 nm, uz prosiječnu potrošnju od 6,5-7 l/sat
 • vrlo snažna ojačanja trupa i povećan nagib krmenog zrcala (mogućnost većeg raspona trimanja motora) sa dodatno produženim krajevima krme doprinose ugodnoj vožnji i po većim valovima
 • veliki kapacitet spremišta – krmeno, 2 bočna, pramčano sidreno
 • posebna ojačanja na važnim pozicijama: bitvama za vezanje (moguće podizanje vezano za bitve – brod sa motorom ), nosača tende-biminija (podnosi brzine preko 50 nm sa otvorenom tendom) i inox ograde
 • veliki stol u cockpitu omogućuje komforan boravak za 6 osoba
 • sva spremišta imaju opciju zaključavanja
 • samopražnjujući kokpit
 • veliki kapacitet rezervoara za gorivo (90 litara), omogućuje veliki radius plovidbe sa jednim punjenjem spremnika
 • mogućnost ugradnje spremnika za pitku vodu i tuša na krmenoj platformi
 • ugradnja motora svih marki, po želji kupca, novi i polovni
 • izrada plovila od kit verzije do opremljenosti ”ključ u ruke” i probnom vožnjom

 

Osnovna oprema sadrži:

 • izrada u kitu
 • bitve
 • panti
 • rubna guma
 • inox ogradu
 • volan sa sajlom do motora
 • komplet tapecirunga i sjedalo
 • konzola za upravljanja sa plexi vjetrobranskim staklom i rukohvatom
 • stol
 • rubnu gumu
 • inox stepenice
 • 3 ”U” vijka
 • navigacijska svijetla
 • komplet električna instalacija: utičnica 12V, prekidači za navigacijska svijetla, glavna sklopka za akumulator, kutija za akumulator
 • koloturnik za sidro

 

Tehnički podaci:

dužina 5 m
širina 2 m
težina 500 kg
broj osoba 6
kategorija plovila C
motori 40 – 100 ks